Chillers

Wanneer koeltorens en droogkoelers de gewenste temperaturen niet (meer) kunnen realiseren bestaat altijd de mogelijkheid over te gaan naar mechanische koeling. Hiermee kunnen we ongeacht de gewenste proces temperatuur, benodigd koelvermogen en buitentemperatuur altijd de gevraagde specificaties halen.

Denk voor deze installaties onder meer aan het op een lage temperatuur brengen van producten die opgeslagen of bewerkt moeten worden, alsmede het koelen van bepaalde vloeistoffen of gassen die het gehele jaar onder de 20 graden moeten blijven en een koeltoren/droogkoeler niet meer voldoet.

Het opwekken van koude gebeurt door gebruik te maken van een verdampende vloeistof (het koudemiddel). Verdampen vraagt warmte, dit veroorzaakt een temperatuurdaling. Bij condensatie van damp komt warmte vrij. Wanneer een koudemiddel in een gesloten circuit verdampt en condenseert, ontstaat er een systeem waarmee continue koude kan worden verplaatst. Het koudemiddel ondergaat hier een namelijk een kringloop proces. Dit systeem onttrekt warmte aan de te koelen lucht of aan een te koelen medium bij een lage temperatuur en geeft de warmte af aan de buitenlucht of aan koelwater bij een hogere temperatuur. De compressor (pomp) zorgt voor het transport van het koudemiddel binnen het gesloten systeem.

 

Koelmachines zijn er in diverse uitvoeringen. Voor elke toepassing 1. Er valt vaak ook een goede combinatie te maken waarbij een koeltoren/droogkoeler en een koelmachine naadloos samenwerken zodat de elektrisch aangedreven compressor zo minmogelijk draaiuren maakt. De units die gebruik maken van de lage buitentemperatuur draaien dan de grootste periode van het jaar, pas als deze het niet meer kunnen bijwerken springt de koelmachine bij.

Vragen?
Bel : +31 (0) 78 614 02 39 of mail: verkoop@wacon-europe.nl